Cement i drvo su odlicna kombinacija

Sve češće se javlja želja kod mladih ljudi, da urede svoje kupatilo u industrijskom stilu. Pogotovu kod onih, koji prvi put uređuju svoj životni prostor. Inspiraciju za ovakav način uredjenja kupatila, nalaze u minimalizmu. Ovaj trend je sve aktuelniji u poslednje vreme. Tako uredjeno kupatilo dobija jednu potpuno drugačiju sliku, urbano uredjenog prostora.

Takvi zahtevi su sve češći, kod dizajnera enterijera i arhitekata. Ako se radi o prostoru kojem je potrebno dodati toplinu, izbor spada na “betonske” ploče, i kombinacije pločica koje predstavljaju imitacije drveta. Naročito su popularne kombinacije cementnih/betonskih heksagona i pločica u dizajnu i dimenzijama drvenih dasaka.

Keramičke pločice podsećaju na brodski pod i na parketni pod sa uzorkom“riblja kost.U ovim dezenima koji podsećaju na drvo daju keramičkom materijalu toplinu.Taj vizuelni utisak topline, može ugradnjom podnog grejanja da postane svaran.Pa je verovatno to jedan od razloga što podne pločice sve više osvajaju podove i to ne samo za kupatila, kuhinje,hodnike već i za spavaće sobe.

Keramičke pločice sa dezenom betonske i kamene površine uz izražene reljefne elemente na površini pločice,u neutralnim bojama, optički verno dočaravaju posmatraču kamene i betonske površine.U ovom slučaju su najomiljenije boje hladnog peska,cementa i minerala koje kamufliraju beton u pločice.Tako se postiže osećaj izvorne sirovosti i grubosti materijala.Kod „betonskih“pločica površina je mat a nepravino je raspoređen reljefni deo površine pločice što daje prostoru u koji se ugrađuju urbani imidž.

Grubi izgled neobrađenog drveta,dimljeni hrast,ili premazan krečom?Proizvođači nude puno više od obične imitacije drveta. Različite nijanse“mrlja“ na drvetu, čvorove, godove…To se odnosi i na njihovu strukturu,pa imamo pločice za spoljno oblaganje sa ucrtanim vrlo stvarnim pukotinama,sa 3D efektom,što materijalu daje dubinu.Trodimenzionalni osećaj površine daje igru svetla i senke,čime se ostvaruje kontinuitet unutrašnjih i spoljnih prostora.Moderno je i savršena imitacija neobrađenog drveta kao i njegova suprotnost imitacija savršeno obrađene i izbrušene drvene površine.Slično je i sa pločicama koje imitiraju betonske i cementne površine gde najčešće imamo izgled grubo brušene površine,a u modernoj varijanti rustični izgled.


Related Posts